8 minuten om te lezen

Vrijstaande tuinkamer - hoe begin je eraan?

We leven in een mooi land! Alleen jammer dat het niet overdekt is… We durven al wel eens klagen over het weer in ons land. Maar laat ons eerlijk zijn: vaak is het maar een plensbui die ons slechts even naar binnen jaagt. En wanneer alles terug naar binnen gebracht is, komt de zon er weer door. Terras overdekken en probleem opgelost? Inderdaad! Zo simpel kan het zijn! Bovendien is de keuze van vrijstaande tuinkamers zo uitgebreid dat je er sowieso eentje vindt op maat van jouw tuin en jouw persoonlijke verwachtingen. Een heel jaar rond genieten van je tuin? Van elke vrije dag een echte staycation maken? Laat die tuinkamer maar komen! 

Wat is het verschil tussen een tuinkamer en een veranda?

Het verschil tussen een tuinkamer en een veranda lijkt op het eerste zicht misschien niet zo groot. Maar om de juiste keuze te maken, en vervolgens ook de juiste leverancier te kiezen, is een kleine verduidelijking wel op z’n plaats. We spreken van een veranda wanneer het gaat over een uitbreiding van de bewoonbare oppervlakte van je woning. Een verlenging van je huis dus, meestal bereikbaar via de keuken of woonkamer. Hoewel een tuinkamer tegen de gevel van de woning kan geplaatst worden, maakt ze er geen deel van uit.
 
Een tuinkamer is dus een geheel afzonderlijke unit, zonder een directe toegang vanuit de woning, ongeacht of je kiest voor eentje tegen je gevel of een vrijstaande tuinkamer verder in de tuin. Bovendien is een vrijstaande tuinkamer doorgaans goedkoper dan een veranda, al hangt dat wel af van het merk, het type en de opties die je kiest.

Wat is de beste plek voor je tuinkamer?

De eerste vraag die je jezelf dus dient te stellen, is waar de tuinkamer komt. Tegen de gevel of liever een vrijstaande tuinkamer ergens halverwege de tuin? Nog geen idee? Maak dan zeker een lijstje met de voor- en nadelen van beide mogelijkheden. Hou daarbij ook zeker rekening met de zon. De oriëntatie van de tuinkamer is namelijk bepalend voor de hoeveelheid licht die je kunt verwachten. De meeste mensen geven de voorkeur aan een oriëntatie aan het zuiden, maar dit is zeker niet de enige mogelijkheid.
 
Tip: overweeg screens voor je terrasoverkapping, want in de zomer kan het er misschien wel iets te warm worden.

Wat zijn de voordelen van een vrijstaande tuinkamer?

Heb je een diepe tuin? Dan kan je de tuinkamer zodanig plaatsen dat je rondom rond zicht op de natuur hebt. Bovendien wordt zo ook je zicht vanuit je huis niet belemmerd, wat bij een veranda wel kan gebeuren. Het is een duurzame oplossing om in elk seizoen maximaal van je tuin te genieten. En aangezien een vrijstaande tuinkamer een terras- of tuinoverkapping met schuifpanelen of met glazen schuifwanden is, hoeven er geen structurele werken aan de gevel van je woning uitgevoerd te worden. Je voorkomt dus schade aan je woning, terwijl je wel meerwaarde creëert voor jezelf en voor eventuele kopers mocht je toch ooit willen verhuizen.
 
Dat laatste punt brengt nog een mogelijk extra voordeel met zich mee: geen verplichting voor het aanvragen van een bouwvergunning. Onder bepaalde voorwaarden is de vergunningsplicht immers vervangen door een meldingsplicht.

Wanneer wordt de vergunningsplicht vervangen door de meldingsplicht?

In principe heb je voor losstaande gebouwen zoals bijvoorbeeld een vrijstaande tuinkamer, een tuinhuis of een carport waarvan de oppervlakte maximum 40m² bedraagt, geen vergunning meer nodig. De constructie mag niet hoger dan 3,5m zijn en moet binnen een straal van 30m rond de woning opgetrokken worden. Verder moet je in de zijtuin 3m van de perceelgrens blijven en in de achtertuin 1m. Voor meer uitgebreide informatie hierover kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.
 
Maar… zoals altijd bevestigen de uitzonderingen de regel. Zo kan de gemeente je per regio of per verkaveling specifieke stedenbouwkundige voorschriften opleggen die het bovenstaande weerleggen. Informeer je dus goed bij de lokale diensten voor je begint met het ontwerpen van je moderne tuinkamer.

Hoe begin je aan het ontwerp?

Je hebt de locatie van je vrijstaande tuinkamer bepaald? Je goed geïnformeerd bij de lokale overheden? Dan ben je klaar om je dromen vorm te geven. Geen idee is te gek! Je vrijstaande overkapping kan immers volledig gepersonaliseerd worden. De keuze aan materialen en extra opties is legio. Deze hebben natuurlijk wel een impact op de prijs van een tuinkamer. Uiteraard vind je online heel wat tuinkamerinspiratie, maar je kan je ook een handje laten helpen door onze online outdoor configurator.
 
Deze handige tool visualiseert jouw droomontwerpen, slaat ze op en mailt ze naar je door. De perfecte voorbereiding voor een bezoek aan een van de officiële Renson Ambassadors! En meteen weer een stap dichter bij het realiseren van jouw droom!

Ontdek onze tuinkamers

Sue Deloore
Auteur: Sue Deloore

Sue Deloore is een outdoor living specialist bij Renson. Ze heeft een diploma industrieel ingenieur elektro-mechanica en voltooide een cursus projectmanagement aan de Vlerick Business School. Op verschillende gereputeerde websites, zoals Architectura.be, Bouwinfo.be en A-plus.be, heeft ze haar expertise rond buitenleven en architectuur gedeeld.

Connecteer op LinkedIn