7 minuten om te lezen

Een aluminium of een houten terrasoverkapping?

Met een terrasoverkapping verleng je je zomer en voeg je een multifunctionele buitenruimte toe aan je woning. Er zijn veel systemen op de markt, zowel qua design als qua materialen. Wat past nu het best bij jou? Een houten of een aluminium terrasoverkapping? We zetten de voor- en nadelen van beide systemen op een rijtje. 

Een aluminium of houten terrasoverkapping

Buitenleven is in. Ook jij brengt wellicht een groot deel van je tijd binnenshuis door. Met een terrasoverkapping spendeer je gegarandeerd meer tijd buiten, in de verse lucht en in het groen. Je creëert daarmee namelijk een extra schaduwplekje, zit beschut tegen de regen en voegt elementen en technieken toe die jij belangrijk vindt. Al begint alles bij de basisstructuur natuurlijk.

En dan is de eerste keuze er één voor het geschikte materiaal waarin je je ‘buitenleefruimte’ wil (laten) optrekken. Hout en aluminium zijn dan 2 veel voorkomende materialen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van beide en hoe maak je de beste keuze? Je leest het hier.

De voor- en nadelen van een aluminium terrasoverkapping

Aluminium is een duurzaam materiaal, zowel qua lange levensduur als qua circulariteit: het materiaal is 100% recycleerbaar en ijzersterk. Bovendien reken je op een strak en modern resultaat.

Minimaal onderhoud, maximaal plezier

Met een aluminium terrasoverkapping kies je meteen ook voor onderhoudsgemak. Jaarlijks 1 tot 2 onderhouden met de producten uit de Renson Maintenance Set behouden de intense kleuren en geven extra tegen zure regen, uv-stralen en zeelucht. Tussendoor spoelt de regen je overkapping geregeld schoon, zonder het materiaal te beschadigen. Een gratis poetsbeurt van moeder natuur. Zo hou jij meer tijd over om gewoon te genieten.

Elegant lichtgewicht

Naast zeer duurzaam is aluminium ook licht van gewicht. Daardoor heb je zelfs voor een grote constructie niet veel steunpunten nodig. Het beperkt aantal staanders laat toe maximale lichtinval en ruimtegevoel te bewaren. Precies zoals je van je buitenruimte verlangt.

Bestand tegen hitte

Een aluminium terrasoverkapping verlengt je zomer, maar uiteraard wil je ook in het zonneseizoen graag van je tuin genieten. Goed nieuws: aluminium is goed bestand tegen hitte en houdt uv-straling tegen. Je houdt dus het hoofd koel, terwijl je buiten zorgeloos geniet.

Wat kost een aluminium terrasoverkapping?

Aluminium is een iets duurder materiaal. Een aluminium terrasoverkapping is echter een investering in je gezondheid en je toekomst. Daar bespaar je liever niet op kwaliteit.

De voor- en nadelen van een houten overkapping

Niets overtreft de charme van hout. Dit materiaal creëert een instant huiselijke gezelligheid. Van naturel of rustiek voor een landelijke look tot gekleurd en gelakt voor een moderne uitstraling.

Een houten terrasoverkapping

Voor elke stijl

Er zijn heel wat houtsoorten, structuren en kleuren. Daarmee is voor elke woonstijl en elke architecturale voorkeur een passende houten terrasoverkapping mogelijk. In de brede waaier aan houten opties vind je ongetwijfeld een goede match.

Intensief onderhoud voor lange levensduur

Vergeleken met een aluminium terrasoverkapping vraagt een houten exemplaar aanzienlijk meer onderhoud. Om het hout in optimale conditie te houden, kan je het het best geregeld opnieuw voorzien van een beschermingslaag. Zo voorkom je zwakke plekken in het hout of schade aan je constructie. Bovendien ondergaat onbehandeld hout een natuurlijk vergrijzingsproces. Wil je de kleur van je terrasoverkapping behouden? Behandel je houten overkapping dan regelmatig en correct. Of kies voor een aluminium exemplaar.

Impact van weersinvloeden

Hout is sterker onderhevig aan weersomstandigheden dan aluminium. Hou er rekening mee dat je houten overkapping door de zon kan verkleuren en, bij extreme hitte, zelfs wat kan kromtrekken of scheurtjes kan vertonen. Is het hout niet correct behandeld, kan de verf zelfs afbladderen. En dat zou natuurlijk zonde zijn.

Wat is het beste hout voor een overkapping?

Overweeg je een houten terrasoverkapping? Dan kies je het best voor hardhout. Dit hout heeft een natuurlijke duurzaamheid en gaat 25 tot 30 jaar mee. Het is evenwel duurder dan zachte houtsoorten, zoals vuur- of grenenhout. Deze houtsoorten gaan door hun zachtheid wel minder lang mee, al zijn die voor specifieke buitentoepassingen wel zo behandeld (geïmpregneerd) dat de levensduur aanzienlijk verlengd wordt. Vraag altijd raad aan je vakman.

Het beste van 2 werelden

Kiezen is verliezen? Dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Bij Renson combineer je moeiteloos het beste van beide materialen. Onze terrasoverkappingen in aluminium vragen amper onderhoud en weerstaan zonder problemen alle seizoenen. Bovendien voeg je, indien je dat wenst, de charme van hout gewoon toe aan je aluminium terrasoverkapping. Dat doe je bijvoorbeeld met

  • Schuifpanelen met cederhouten lamellen in de structuur van je overkapping geïntegreerd, om je af te schermen tegen de wind of zon, of als privacy-element.
  • Aluminium daklamellen met wooddesign look: afgewerkt met een kwalitatieve ‘woodlook’ folie zien de lamellen eruit als echte houten elementen in het dak van je overkapping.

Benieuwd hoe jouw ideale terrasoverkapping eruit ziet? Je Renson-specialist stelt ze graag voor en met je samen. Bekijk alvast onze pagina over wat een terrasoverkapping kost.

Ontdek onze overkappingen