Wat is de prijs van een tuinkamer?

Lente, zomer, herfst en winter: elk seizoen laat een unieke, frisse wind door je tuin waaien. Maar om er optimaal van te genieten, zit jij het liefst niet in die frisse wind. Nochtans hoeft keuvelen, aperitieven of zelfs thuiswerken in de tuin zich niet te beperken tot de zomer. Tot de vele troeven van een moderne tuinkamer behoort immers dat je het jaar rond geniet van je tuin. Ongeacht de weersomstandigheden! Kan je niet wachten om er zelf eentje in je tuin in te richten? Dan wil je vast weten welk budget je voor ogen moet houden. Hoeveel kost een tuinkamer? Dat is makkelijker gevraagd dan beantwoord! De tuinkamer prijs hangt namelijk af van verschillende factoren. We zoeken samen uit waarom! 

Wat bepaalt de prijs van een tuinkamer?

De ene tuinkamer is de andere niet. Er bestaat dan ook geen eenduidig antwoord op de vraag ‘hoeveel kost een tuinkamer’. Aangezien de perfecte tuinkamer maatwerk is, is de prijs ervan afhankelijk van de keuzes die je zelf maakt. Zowel de materiaalkeuze als de gewenste opties voor de afwerking van je tuinkamer, beïnvloeden het uiteindelijke prijskaartje.

Zo zijn de basismodellen Renson Algarve en Renson Camargue zijn respectievelijk beschikbaar vanaf €18.000 en €20.000. Deze prijzen variëren naar gelang de gekozen opties, zijelementen, installatiekosten…
 
Geen idee wat er allemaal bestaat of kan? Gelukkig is er online een gratis tool beschikbaar die jou helpt jouw ideale tuinkamer te schetsen. De tool start vanuit een basis terrasoverkapping waarvan je de afmetingen kan aanpassen en waaraan je in de volgende stappen tal van elementen kan toevoegen. Superhandig om een zicht te krijgen op wat er allemaal mogelijk is, dat te visualiseren en te bewaren.
 
TIP: ga je aan de slag met online configurator om je droomtuinkamer samen te stellen? Zet je dan even achter je pc of laptop, want deze is minder geschikt om te raadplegen op een klein smartphonescherm.

Wat bepaalt de kostprijs van een tuinkamer?

Hoe groot mag jouw tuinkamer zijn? 

We beginnen bij het begin: het formaat. Een mooi gemiddelde is 20m². Al kan je evengoed opteren voor een van 10m² of een van meer dan 25m². Ook is het perfect mogelijk om verschillende delen met elkaar te verbinden tot een groter geheel. Met andere woorden: alles kan! Denk dus vooraf goed na over de functie van je tuinkamer. Of over het aantal bezoekers dat je er graag in wilt ontvangen. Wel mooi meegenomen: in principe heb je voor een tuinkamer van maximaal 40m² geen omgevingsvergunning nodig. Dat betekent dat je ook enkele bijkomende kosten uitspaart die je normaal zou maken om je dossier te vervolledigen en in te dienen bij de gemeente. Alles samen kon dat snel tot zo’n 1000 euro oplopen. Check vooraf wel goed de lokale regelgeving, want de (lokale) uitzonderingen bevestigen de regel.
 
En wat betreft de grootte van jouw gedroomde tuinkamer - stijgt de prijs van de tuinkamer evenredig met het formaat? Neen… Zoals eerder aangehaald moet je naar de som van de delen kijken. Een eerste doorslaggevende factor is de materiaalkeuze.

Wat is de prijs van tuinkamermaterialen?

Hout is een stuk goedkoper dan aluminium. Misschien maakte je de vergelijking al eens eerder. Bijvoorbeeld bij het kiezen van raamkozijnen voor je woning. Als dat zo is, dan kon je vaststellen dat aluminium kozijnen makkelijk tot 20% duurder zijn dan houten. Anderzijds heeft hout een kortere levensduur dan aluminium en vraagt het tevens om meer onderhoud. Denk daarbij aan oliën, beitsen, verven en vernissen of lakken. Prijzen voor dergelijke producten variëren (bij benadering) van €15 tot €40 per liter. Hoeveel kost je tuinkamer dan na 20 of 30 jaar? Ook daar dien je rekening mee te houden als je zicht wil krijgen op het totale prijskaartje. Hout mag dan op het eerste zicht wel goedkoper zijn, de troeven van een aluminium terrasoverkapping op langere termijn zijn niet te ontkennen.
 
Je bespaart enorm op het jaarlijks onderhoud. Zowel qua geld als qua tijd. Om je aluminium tuinkamer te onderhouden, volstaat een jaarlijkse reiniging met water, een aangepast reinigingsmiddel en een microvezeldoek. En je aluminium tuinkamer zal er bovendien langer staan dan een houten.

Welke opties zijn mogelijk?

Om van een terrasoverkapping een echte tuinkamer te maken, bestaan er tal van extra’s om aan de basisconstructie toe te voegen. Denk maar aan zijelementen om beschut te zitten tegen wind of zelfs tegen mogelijke pottenkijkers. Voor de zijelementen kan je kiezen tussen:

  • FIXSCREENS: esthetisch en functionele screens voor terrasoverkappingen! Verschillende mogelijkheden qua doorkijk.

  • SCHUIFPANELEN: mogelijk met zonwerende screens of met al dan niet kantelbare houten of aluminium lamellen.

  • GLAZEN SCHUIFWAND: veelzijdig inzetbaar. Ideaal om de grens tussen buiten en binnen te verkleinen. Uit te breiden met zonwering.

  • VASTE WAND: fysische, decoratieve wand met verticaal of horizontaal design. Kan naadloos worden geïntegreerd in de constructie.  

  • BUITENGORDIJNEN: Kan gecombineerd worden met screen of glazen schuifwand. Straalt romantiek uit en is weersbestendig.

Hoeveel kost een tuinkamerwand? Uiteraard moet je ook hier weer rekening houden met formaat en dergelijke, maar buitengordijnen komen het goedkoopst uit. Vaste en glazen wanden zijn duurder. Maar onontbeerlijk indien je jouw tuinkamer wil inrichten als gezellige lounge waar je ook in de winter wil aperitieven.

Welke opties bieden nog meer comfort?

Om het jezelf echt makkelijk en comfortabel te maken, kies je voor automatisatie. Een windsensor, regensensor, zonsensor of een gecombineerde zon -en windsensor, zorgen ervoor dat je lekker kan blijven doorgaan met wat je bezig bent. Het dak of de wanden sluiten zichzelf wanneer het weer een wending neemt. Wil je kunnen ‘leven’ in je tuinkamer? Voorzie in de totale prijs van de tuinkamer dan ook budget voor enkele broodnodige extra’s. We denken daarbij aan:

  • VERLICHTING: ledverlichting voor sfeer of voor een goede zicht- en leesbaarheid. Verschillende soorten wit en andere kleuren mogelijk.

  • BEAM HEAT & SOUND: luidsprekers en verwarming in je tuinkamer. Must-have om je tuinkamer om te toveren tot een extra werk- of leefruimte.

Moet de elektriciteit nog doorgetrokken worden tot aan een vrijstaande tuinkamer? Hou hier dan rekening mee bij je budgettering. Denk er ook aan dat hoe groter je tuinkamer is, hoe meer je zal moeten verwarmen als je deze buiten de zomer als extra leefruimte gebruikt. 

Hoeveel kost een tuinkamer installeren?

Hoeveel kost een tuinkamer installeren?

Je hebt het formaat bepaald? Het basismateriaal en al je opties gekozen? Dan staan we even stil bij het installeren van de tuinkamer. Een tuinkamer installeren, is gespecialiseerd werk en dient bij voorkeur door professionals te gebeuren. Enkel zo ben je zeker van een mooi eindresultaat. Hou voor een doorsnee hout of aluminium tuinkamer rekening met 1 à 2 dagen werk, uit te voeren door minimum 2 vakmannen.
 
TIP: zoek een verdeler bij jou in de buurt om te besparen op transportkosten. Je vindt sowieso een expert van Renson in jouw regio, klaar om je bij te staan met raad en daad. Stel die plannen voor die tuinkamer dus niet langer uit en contacteer meteen een verdeler.

Sue Deloore
Auteur: Sue Deloore

Sue Deloore is een outdoor living specialist bij Renson. Ze heeft een diploma industrieel ingenieur elektro-mechanica en voltooide een cursus projectmanagement aan de Vlerick Business School. Op verschillende gereputeerde websites, zoals Architectura.be, Bouwinfo.be en A-plus.be, heeft ze haar expertise rond buitenleven en architectuur gedeeld.

Connecteer op LinkedIn